Rezervatia de la Ponoarele

Rezervatia de la Ponoare….sau de la Ponoarele. Era un nume in cartea de geografie, veche, candva demult. Dupa ce invatai toti muntii patriei si franturi de geografie economica, undeva la sfarsit de tot erau si monumentele ale naturii. Atat de multe incat retineai doar numele. Asa a fost si cu Ponoarele. Ce sunt? Pe unde sunt? Chiar e de vazut? Multe detalii uitate cu timpul.

Primavara aceasta am pornit sa redescoperim din amintiri si sa refacem lectiile de geografie intr-o forma proprie, interactiva si plina de culoare.

Mai intai si mai intai sa ne asezam pe harta. Complexul carstic de la Ponoarele se gaseste la aproape 400 de kilometri fata de Bucuresti, in comuna Ponoarele din judetul Mehedinti, adica pe drumul ce leaga Drobeta Turnu-Severin de Baia de Arama.

Ce gasim in rezervatia naturala de la Ponoarele:

  • Complexul carstic de la Ponoarele – o zona deluroasa cu formatiuni geologice rare (Podul lui Dumnezeu), doline, lapiezuri (Campul de Lapiezuri), vai si cheiuri.

Rezervatia_Ponoarele_Podul_lui_Dumnezeu_3 Rezervatia_Ponoarele_Lapiezuri (2) 

  • Lacul Zatonul Mare

Rezervatia_Ponoarele_Lacul_Zatonul_Mare

  • Lacul Zatonul Mic

Rezervatia_Ponoarele_Lacul_Zatonul_Mic_2

  • Pestera Ponoarele
  • Paduri si pajisti cu fauna si flora specifica podisului mehedintean.

Rezervatia_Ponoarele_Lapiezuri (1)

Aria naturala se intinde pe o suprafață de 100 de hectare, culmile sunt domoale si imbie la plimbare printre sate si paduri. Undeva la sud se gaseste rezervatia naturala Padurea de liliac.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Protected by WP Anti Spam